http://www.bysantral.com/hacked.jpg Lumi Vjosa - ((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum
Sa, 08-August-20, 9:48 AM
>> (( Mitrovica Hakers Grup )) <<
Welcome Antart | RSS
Main Lumi Vjosa - ((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum Registration Login
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum » Diskutime shoqrore » Gjeografi » Lumi Vjosa
Lumi Vjosa
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 3:50 PM | Message # 1
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Lumi Vjosa

Vjosa ?sht? nj? lume, i cili buron n? veriper?ndim t? Greqis? n? Epir dhe derdhet n? Shqip?ri n? Detin Adriatik. N? Antik? Vjosa njihej edhe me emrin Anio. N? veri t? Greqis? p?rdoren shum? rall? edhe emrat Vojioussa dhe Vovoussa. Lumi rrjedh nga malet e Pindit n? lindje t? Janin?s, kurse burimi gjendet n? malin Mavrovouni. Rrjedha e tij vazhdon n? drejtim t? veriper?ndimit p?r n? Shqip?ri. Lumi ka nj? gjat?si prej rreth 272 km, prej t? cilave 80 km n? territorin e Greqis?, kurse rreth 192 km brenda territorit t? Shqip?ris?. Vjosa lag zona me nj? sip?rfaqe prej 6.706 km?, 2.154 km? prej t? cilave gjenden brenda kufijve t? Greqis?, dhe 4552 km? brenda kufijve t? Shqip?ris?. Prurja mesatare e ujrave n? gryk?derdhje ?sht? rreth 204 m?/s. N? muajin prill prurja ?sht? rreth dhjet? her? m? e madhe se n? gusht. Lumi Vjosa, rrjedha e t? cilit p?rshkon jugun e Shqip?ris?, ?sht? dhe kufiri ndar?s natyror midis rrethit t? Fierit (n? veri) dhe rrethit t? Vlor?s. Ai ?sht? nj? lum i lundruesh?m, pasi ai rrjedh kryesisht n? zona fushore. Rrjedha e sip?rme e lumit n? Greqi kalon shpesh her? midis zonave malore me pyje. Nj? pjes? e tyre jan? zona t? mbrojtura natyrore dhe q? i p?rkasin parkut komb?tar Vikos-Aoos, i cili shtrihet p?r rreth maleve Timfi (2.497 m. mbi nivelin e detit). N? k?t? park, i cili ?sht? dhe parku i dyt? m? i madh i Greqis? jetojn? edhe sot arinj t? kaft?. P?rroi Voidomatis, nj? deg? e Vjos?s (Aoos) krijon gryk?n e Vikos, nj? gryk? kjo tep?r e mahnitshme. Duke pasur parasysh koefi?ientin (0,82) t? thell?sis? (900 m.) me at? t? gjer?sis? (1100 m.), gryka e Vikos-Aoos vlen si gryka m? e thell? n? bot?. (Ka zona n? bot? q? jan? m? t? thella por edhe m? t? gjera dhe anasjelltas). Kjo zon? quhet Zagoria dhe ?sht? e njohur jo vet?m si zon? p?r alpiniz?m, por edhe p?r fshatrat karakteristike me sht?pi prej guri. Jo larg nga Konica brenda p?r brenda parkut komb?tar kalon edhe Vjosa (Aoos) n? nj? gryk? t? ngusht?. N? Konic? ndodhet dhe nj? ur? historike me harqe prej guri, e cila ?sht? nd?rtuar mbi Vjos?. Prej k?tu e tutje lumi shfryt?zohet edhe p?r q?llime ekonomiko-bujq?sore. Dhe pik?risht pas Konic?s lumi e kalon kufirin greko-shqiptar, pike kjo ku derdhet edhe p?rroi Sarantaporos, q? vjen nga lindja. Sarantaporos sh?rben edhe si vij? kufitare greko-shqiptare p?r disa kilometra. Diku aty ?sht? nd?rtuar edhe nj? pik? kalimi p?r persona civil?.
Peisazhi turistik lumor e sportiv i vjos?s
Vend pushimi n? t? cilin gjenden burime ujore malore t? cilat derdhen n? lumin Vjos? n? form? ujrash, t? rrethuara nga nj? masiv pem?sh. ?sht? peizazh karakteristik ku nd?rthuren natyrsh?m bim?sia barishtore, drur?t pyjor? me bim?sin? higro ? hidrofile q? gjendet p?rgjat? burimeve ujore n? shtratin e lumit Vjose, habitat ku shprehen mir? t? gjitha tipet e bim?sis?. Gjat?sia e k?saj lugine ?sht? 13 km dhe gjer?sia 1 ? 1.5 km. N? larg?sin? rreth 3 km nga qyteti K?lcyr?s ndodhen Rrepet e Gryk?s, objekt q? funksionon si pik? turistike. Peizazhi i drur?v? pyjor? i harmonizuar me burime t? bollshme ujore ka vlera atraktive, estetike e ekoturistike. P?rgjat? lugin?s Gryka e K?lcyr?s gjendet burimi ujor Uj?t e Zi, q? ruan kalt?rsin? edhe kur p?rzihet me uj?rat e lumit Vjos?. Ky peizazh ka vlera mjedisore t? pazevend?sueshme, tep?r ?lodh?s dhe rekreativ p?r vizitor?t. Frekuentohet nga vizitor? vendas dhe t? huaj.


 
((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum » Diskutime shoqrore » Gjeografi » Lumi Vjosa
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2020