http://www.bysantral.com/hacked.jpg Afrika e Jugut. - ((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum
Sa, 08-August-20, 9:06 AM
>> (( Mitrovica Hakers Grup )) <<
Welcome Antart | RSS
Main Afrika e Jugut. - ((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum Registration Login
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum » Diskutime shoqrore » Gjeografi » Afrika e Jugut.
Afrika e Jugut.
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:41 PM | Message # 1
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Afrika e Jugut.

Republika Afrika Jugore ?sht? shtet n? jugun e Afrik?s. Ndodhet n? koordinatat 22 - 35? Jug dhe 17 - 33? Lindje dhe rrethohet nga Oqeani Atlantik? dhe Oqeani Indian?. Afrika e Jugut kufizohet me Namibin?, Botsuan?n , Zimbabven?, Mozambikun dhe Suazilandia nd?rsa Lesoto gjendet p?rbrenda kufijve t? Afrik?s Jugore.

Historia

Artikulli kryesor Historia e Afrik?s Jugore Fosilet e paraardh?sve t? njeriut t? gjetura n? shpellat Sterkfontein, Kromdraai dhe Makapansgat tregojn? p?r jetes?n e paraardh?sve t? njeriut t? llojit Australopithecus africanus n? k?t? vend. Zbulimet arkeologjike tregojn? se fosilet m? t? vjetra q? jan? gjetur deri m? tani jan? 3,3 milion vjet t? vjetra.
Banor?t "autokton?" t? Afrik?s s? Jugut jan? t? ashtuquajturit Bushmen ose Hotentots. Pas vitit 1500, t? gjendur midis dy grupeve migratore t? etura p?r tok? e resurse natyrore, Zulut n? veri e Evropian?t n? Jug, Bushmen gradualisht u zhduk?n. Sot ato pothuajse nuk gjenden m?.
Llogarit? q? m? s? voni n? vitet 1500 n? k?t? vend jan? vendosur nga Afrika qendrore popuj t? ndrysh?m q? flisnin Gjuh?n Banatu (tani deg? t? saja Zulu, Sotho, Tswana, Xhosa etj.). Si? duket ky nuk ka qen? ndonj? val? e migrim porse nj? zgjerim e vendbanimeve p?rshake t? that?sis? q? zot?ronte q? nga viti 6000 p.e.s n? Sahar? Rreth 1600 jetonin m? s? paku 200 000 Koisian n? jug dhe jug-per?ndim t? Afrik?s Jugore t? sotme.
Evropian?t e par? q? shkelen tok?n e k?tij vendi llogaritet t? jen? Portugez?t. Ata k?rkonin q? nga shekulli XV nj? rrug? detare p?r n? Indi p?rgjat? bregdetit t? Afrik?s p?r t? iu shmangur tregtis? me arab?t, turqit dhe venerian?t t? cil?t mbanin nj? lloj monopoli n? tregun e bebernave.
N? vitin 1652 holandezi, Jan van Riebeeck themelon qendr?n e par? (qytetin Kapstadt ) Evropiane n? tok?n e Afrik?s s? Jugut.
N? vitin 1910 Britania e Madhe e shpall? k?t? vend si ?Dominion? i pavarur i Komunueltit. N? k?t? union t? ?bardh?t? gjithnj? e m? shum? e ndienin vet?n t? rrezikuar nga popullsia vendase dhe p?r k?t? filluan t? ndjekin politik? e Aparteidit (=t? ndar?), politik? e cila ju siguronte dominimi sipas ideologjis? s? Hendrik Frensch Verwoerd.. N? zgjedhjet m? 26 maj 1948 si kryeminist?r em?rohet Daniel Fran?ois Malan i cili punonte p?r instalimin e nj? sistemi ku do t? dominonin t? ?bardh?t?.
Si pasoj? e k?tij sistemi vije edhe deri tek masakra n? Sharpenville , pas s? cil?s vendet tjera afrikane e kritikojn? k?t? vend p?r politik? raciste. M? 31 Maj 1961, Unioni Afrikan largohet nga Komunvelti Britanik dhe thirret ? Republika e Afrik?s Jugore?. Q? nga viti 1976 vendi p?rfshihet nga kryengritjet e popullsis? zezake, gjat? viteve 1985 ? 86 shpallet ?qarkullimi i kufizuar? e m? 1990 gjendja e jasht?zakonshme. Frederik Willem de Klerk i cili ishte kryeminist?r gjat? viteve 1990 ? 1994, vendos q? t? ndaloj? politik?n e aparteidit. N? baz? t? k?saj politike lirohet nga burgu 27 vje?ar prij?si i zezak?ve Nelson Mandela i cili m? von? zgjidhet edhe si kryetar shteti.


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:42 PM | Message # 2
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Kryetar?t e Afrik?s Jugore

1961 - 1967 Charles Robert Swarts
1967 - 1968 Jozua Fracois Naude
1968 - 1975 Jacob Johannes Fouch?
1975 - 1978 Nicolaas Diederichs
1978 - 1979 Balthazar Johannes Vorster
1979 - 1984 Marais Viljoen
1984 - 1989 Pieter Willem Botha
1989 - 1994 Frederik Willem de Klerk
1994 - 1999 Nelson Rolilahla Mandela
nga 1999 Thabo Mvuyelwa Mbeki


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:42 PM | Message # 3
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Politika

Afrika Jugore ?sht? q? nga viti 1961 zyrtarisht republik?, mir?po funksionimi i saj si sistem i v?rtet ka filluar q? nga zhdukja e Aparteidit n? prill t? 1994-?s. Nj? komision ?sht? duke punuar p?r prezantimin e t? v?rtet?s s? ndodhive gjat? koh?s s? Aparteidit.
Pjesa legjislative e qeverisjes p?rb?het nga dy dhoma, dhoma parlamentare ku t? deleguarit (400 an?tar?) zgjidhen sipas principit t? p?rb?rjes dhe nga dhoma e k?shillit nacional t? provincave (90 an?tar?, secila provinc? prezantohet me 10 an?tar?)
Presidenti (Kryetari i shtetit) ka funksionin e kryetarit t? shtetit si dhe t? shefit t? qeveris? dhe zgjidhe ?do 5 vjet nga kuvendi nacional. N?n nd?rkoh? president ?sht? Thabo Mbeki sikurse paraardh?si i tij Nelson Mandela an?tar? t? partis? q? luftuan Aparteidin t? quajtur Afrikan National Congress – ANC (Kongresi Nacional Afrikan?).


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:43 PM | Message # 4
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Nj?sit? administrative

Artikulli kryesor : Nj?sit? territoriale Afrika Jugore ndahet n? n?nt? nj?si administrative t? quajtura Provinca. Provincat e Afrik?s Jugore jan?:

Provincat e Afrik?s Jugut

Western Cape (Cape Town)
Northern Cape (Kimberley)
Eastern Cape (Bisho)
KwaZulu-Natal (Pietermaritzburg?)
Free State (Bloemfontein)
North West (Mafikeng)
Gauteng (Johannesburg)
Mpumalanga (Nelspruit)
Limpopo (Polokwane)


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:43 PM | Message # 5
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
?: Pietermaritzburg dhe Ulundi ishin kryeqytete t? KwaZulu-Natal gjat? viteve 1994–2004.
Sot qytetet kryesore jan?:
Johanesburg ?sht? qendra ekonomike dhe kryeqyteti i provinc?s Gauteng (shqiptohet "hau'teng"), q? ndodhet n? rrafshnalt?n me lart?si 2000 m mbi nivelin e detit (High Veld). N? brend?isi e n? rrethinat e tij jan? disa Townships - qendra banimi sidomos p?r shtresat e varf?ra zezake, si p.sh. Soweto (popull?si reale pak m? t? madhe se t? Shqip?ris?), Alexandra, Hillbrow etj. Vitet pas Aparteidit kan? par? ndryshime t? vrullshme t? demografis? s? lagjeve t? qytetit. K?shtu t? bardh?t jan? larguar nga lagjet qendrore, si p.sh. CBD (Central Business District), drejt zonave suburbane si Sandton e Melville. Edhe se shum? masa jan? marr? nga qeveria p?r b?rjen e qendr?s me t? sigurt, t? bardh?t e shumica e turist?ve evitojn? me ?do kusht qendr?n, ku ironikisht gjenden edhe muzet? e godinat historike.

Cape Town ?sht? qendra kulturore e turistike. I shtrir? n? Kepin e Jugut, rrotull malit madh?shtor t? shesht? q? i ngjan nj? tavoline (Table Mountain/Taffelberg) e gjer n? zonat e shquara p?r ver?rat afrikanojugore, si Sommerset e Stellenbosch)
Pretoria ?sht? qendra administrative dhe gjithashtu kryeqyteti i vendit.
Qytete t? tjera me r?nd?si ekonomike jan? Durban, Port Elisabeth, Bloemfontein (vendlindja e shkrimtarit t? "Zotit t? Unazave" Talking).


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:44 PM | Message # 6
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Sip?rfaqja e p?rgjithshme e Republik?s Jugore Afrikane s? bashku me ishullin Princ Eduard ?sht? 1,219,912 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 29 00 V, 24 00 L.
Vija bregdetare e Afrik?s s? Jugut ?sht? 2,798 km e gjat? nd?rsa kufiri tok?sor? 4,862 km i gjat?.
Klima e n? Afrik?n e Jugut ?sht? oqeanike e ndryshueshme. P?rgjat? bregdeti mbret?ron nj? klim? sub-tropikale me dit? t? ngrohta dhe net t? ftohta
Rrafshnalta e gjer? e brendshme e Afrik?s s? Jugut p?rfundon n? rrafshnalt?n me male dhe terene shk?mbore si dhe rrypin? e ngusht? bregdetar?. Pika m? e ult? e relievit gjendet p?rgjat? bregdetit t? oqeanit Atlantik dhe ajo m? e larta n? lart?si mbidetare prej 3,408 metrave n? vendin e quajtur "Njesuthi" (ang.:Njesuthi) n? pjes?n lindore n? kufi me Lesoton.


 
mhg-crewDate: Su, 07-September-08, 4:44 PM | Message # 7
Admin
Group: Te perzgjedhurit
Messages: 915
Reputation: 12
Status: Offline
Afrika e Jugut ?sht? vend me nj? ekonomi t? zhvilluar n? nivel t? lart? sa q? disa organizata nd?rkomb?tare e radhisin nd?r vendet e para (OKB, EU). Ka rezerva t? m?dha t? pasurive natyrore, si dimant e ar, nj? rrjet t? mir? financiar dhe juridik, si dhe nj? rrjet n? p?rgjith?si t? mir? t? infrastruktur?s (komunikacionit, energjis? dhe transportit). Edhe pse dhjet? vitet e fundit jan? t? p?rshkruar nga nj? rritje t? zhvillimit ekonomik, p?rqindja e papun?sis? vazhdon t? jet? e madhe rreth 42% (janar 2005). Pasojat e aparteidit n? mesin e t? “zinjve” kan? l?n? gjurm? t? thella t? cilat manifestohen me nj? varf?ri n? p?rmasave t? gj?ra. Ligji i futur nga Mandela, Afirmative Action, synon q? t? ndreq? struktur?n e padrejt? t? popullsis?, duke i dh?n? p?rpar?si pun?simit t? zezak?ve e grave. K?shtu ?do organizat? e firm? shtet?rore apo private duhet t? p?rmbushi kuotat e grupeve t? ndryshme t? popullsis?. Problem tjet?r ?sht? dhe kriminaliteti dhe korrupsioni si dhe s?mundja HIV/AIDS. N? fillim t? vitit 2000 qeveria ka paralajm?ruar nj? leht?sim n? ligjin e pun?simit dhe t? privatizimit t? nd?rmarrjeve shtet?rore me shpres? p?r joshjen e investuesve t? huaj. Futja e ligjit p?r pagesat minimale ka shkaktuar q? nj? num?r shum? i madh i pun?tor?ve t? p?rjashtohen nga pun?t bujq?sore q? me vete ka sjell? migrimin nga fshatrat n? qytete.
Problem tjet?r ?sht? mang?sia e dituris? n? l?min e udh?heqjes administrative, n? vitet e fundit poste administrative ju jan? l?n? kund?rshtar?ve t? aparteid t? cil?t marrin paga t? majme por fatkeq?sisht ju mungon dituria p?r udh?heqje administrative. Shembull tipik ?sht? Ministrja e Sh?ndet?sis?, nj? ish-militante e ANC-s?, q? nj? her? publikisht deklaroi q? nuk beson se HIV-i shkakton AIDS-in. Si rezultat HIV-i n? Afrik?n e Jugut vazhdon t? shtohet me t? nj?jt?n shpejt?si, kur p.sh. n? Ugand?, nj? vend shum? m? i varf?r afrikan, rritja e p?rhapjes ?sht? ndalur.
Afrika e Jugut ?sht? an?tare n? shum? organizata dhe projekte ekonomike t? rajonit si:
NEPAD - New Partnership for Africa's Development
SADC – Bashk?sia e Afrik?s Jugore p?r zhvillim


 
((( Mitrovica & Kercova Hakers Grup )))) - Forum » Diskutime shoqrore » Gjeografi » Afrika e Jugut.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2020